Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat zijn opstartkosten?

Als u uw woning in de verkoop gaat plaatsen via een verkoopmakelaar, dan is er in de regel sprake van opstartkosten. Opstartkosten zijn een starttarief (bijvoorbeeld 300,- euro of 400,- euro) waarmee u de verkoop via de makelaar in gang zet. Opstartkosten dekken de kosten die makelaar maakt om de woning in de verkoop te plaatsen.

Waarom moet ik opstartkosten betalen?

Het in de verkoop plaatsen van een woning gaat gepaard met diverse handelingen die geld kosten: de fotografie van de woning, het opstellen van de tekstuele beschrijving van de woning, het plaatsen van de woning op Funda, het produceren van een brochure, etc. Omdat die handelingen tijd en/of geld kosten voor de makelaar, berekent vrijwel iedere makelaar deze kosten door aan nieuwe klanten als een vorm van borg. Waarom als borg: diverse makelaars retourneren de opstartkosten als de verkoop daadwerkelijk is geslaagd.

Welke opstartkosten zijn normaal?

Normale opstartkosten kunnen variëren van 250,- euro tot 550,- euro. Makelaars zijn vrij om te bepalen welke handelingen zij plaatsen onder de noemer “opstartkosten”. Daarnaast zijn zij vrij om te bepalen welk bedrag zij daarvoor rekenen, waardoor feitelijk alle makelaars verschillende opstartkosten rekenen. Het is daarom raadzaam om u goed te laten informeren over de precieze dienstverlening en opstartkosten, als u mogelijk in zee wilt gaan met een verkoopmakelaar.

Opstartkosten als onderdeel van de courtage

Veel makelaars werken met een zogenaamde courtage: een all-in tarief voor hun diensten. Dit all-in tarief is een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning, bijvoorbeeld 1,2%. Er zijn inmiddels steeds meer makelaars die de opstartkosten onderdeel laten zijn van de courtage. Dat wil zeggen: u betaalt weliswaar (bijvoorbeeld) 300,- euro bij aanvang van het verkooptraject, maar omdat de opstartkosten onderdeel zijn van de courtage, krijgt u deze na verkoop weer terug. Let op: er zijn ook makelaars bij wie u de opstartkosten niet terugkrijgt, hetgeen een goede reden is om kosten en voorwaarden per makelaar altijd vooraf te vergelijken.

Opstartkosten van makelaars vergelijken

Omdat de hoogte van de opstartkosten per makelaar verschilt én omdat sommige makelaars de opstartkosten na verkoop wel retourneren terwijl andere makelaars dat niet doen, is het raadzaam om altijd makelaars te vergelijken op het gebied van (opstart)kosten en voorwaarden. Een bekend voorbeeld van een website waar u de kosten van makelaars kunt vergelijken is www.verkoopmakelaarkosten.nl.