Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Taxatie

Taxatie

Een taxatie betekent het inschatten van de waarde van een object. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij huizen en kunstwerken. Bij huizen wordt een taxatie gedaan door een taxateur. Een makelaar kan wel een waardebepaling geven over de woning maar dit is slechts een inschatting van de waarde van de woning. Een taxatie is belangrijk wanneer men een object wil kopen of verkopen. Ook voor de verzekering kan het belangrijk zijn.

Wat is taxeren precies?

Taxeren is het inschatten van de waarde van alle roerende en onroerende objecten. Dit wordt gedaan door een onafhankelijk, erkend en ter zake kundig persoon. Een taxateur kan nuttig zijn bij een vraag en aanbod site op internet of bijvoorbeeld bij een erfenis of een scheiding. Het onafhankelijk zijn is het belangrijkste wat een taxateur moet bezitten. Ook is het belangrijk dat de taxateur het object eigen kan maken en dus gespecialiseerd is in de waarde van het object.

Certificaten taxatie

In Nederland zijn er 2 certificeerde instellingen die taxateurs toetsen op vakbekwaamheid: DNV en DEKRA Certification BV. Met een certificaat van de DNV kan de taxateur worden ingeschreven in het register van Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs. Met een DEKRA certificaat kan men worden ingeschreven bij Stichting Vastgoedcert.

Om als taxateur in aanmerking te komen voor een certificaat van vakbekwaamheid dient de taxateur aantoonbaar vakbekwaam te zijn. Dit wordt gemeten door middel van examens. Daarnaast wordt er gekeken naar het verleden van de taxateur, het beroep en de eerbaarheid waar de taxateur zich aan dient te houden. De eerbaarheid wordt opgesteld aan de hand van de gedragscodes van het register of de vereniging.

Vroeger was het inschrijven in een van de registers van Nationale Hypotheek Garantie genoeg maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Een taxateur moet ook aangesloten zijn bij een branchevereniging. Daarnaast moeten de taxaties verlopen via en validatie instituut zoals bijvoorbeeld het Taxatie Validatie Instituut.