Wat is WOZ-waarde?
De WOZ-waarde is een belangrijke factor in het bepalen van het eigenwoningforfait, erfbelasting en schenkbelasting. Daarnaast vormt het ook de grondslag voor heffingen en belastingen vanuit de gemeente. Hierbij moet je denken aan waterschapslasten, onroerendezaakbelasting en rioolheffing. Maar wat is WOZ-waarde nu eigenlijk? De WOZ-waarde staat gelijk aan de waarde van je koophuis. WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt de WOZ-waarde opnieuw vastgesteld door de gemeente waarin de woning staat. Je krijgt de nieuwe beschikking ieder jaar in maart toegestuurd.
De WOZ-beschikking
Wanneer je een koophuis bezit, dan ontvang je ieder jaar de nieuwe WOZ-waarde van de gemeente op een WOZ-beschikking. Deze beschikking heeft geen strandaard opzet en kan er dus per gemeente anders uitzien. Dit betekent dat de nieuwe WOZ-waarde van je woning in een los document toegestuurd kan worden, maar het komt ook voor dat deze nieuwe WOZ-waarde op de jaarlijkse factuur van de gemeentelijke heffingen komt te staan. De gemeente kijkt naar meerdere factoren voor het bepalen van de nieuwe WOZ-waarde van je woning. Zo kijken zij bijvoorbeeld naar de oppervlaktegegevens, de ligging van de woning en de inhoudsgegevens.
Bezwaar maken
Het kan natuurlijk zo zijn dat je het niet eens bent met je WOZ-beschikking. In dat geval heb je het recht om bezwaar te maken. Het is belangrijk dat je dit doet binnen zes weken na het ontvangen van de beschikking. Lukt het echt niet om binnen deze zes weken een bezwaarschrift in te dienen, maar wil je wel bezwaar maken? Dan kun je een brief naar de gemeente sturen waarin je ‘pro forma bezwaarschrift’ direct onder de kop vermeld. Dit geeft de gemeente aan dat je later een aanvulling geeft in de vorm van een volledig bezwaarschrift. Je hebt dan het recht ook na de zes weken termijn bezwaar te maken. Hierbij is het wel belangrijk een datum te vermelden in de brief, zodat de gemeente weet voor welke datum zij jouw bezwaarschrift mogen verwachten.