Wat betekent Wettelijke bedenktijd
Tot september 2003 werden koopovereenkomsten soms te snel gesloten, waardoor een koper achteraf spijt kreeg van de aankoop van de woning. Dit had vooral te maken met het feit dat er snel gehandeld moest worden door kopers om ervoor te zorgen dat een andere koper niet sneller was en de woning voor de neus wegkaapte. Op 1 september 2003 werden er maatregelen genomen om kopers te beschermen, voornamelijk tegen zichzelf, zodat zij niet zo snel meer aankopen zouden doen waar zij later spijt van zouden krijgen. Deze maatregel is de wettelijke bedenktijd van 3 dagen.
Ontbinden zonder kosten
Wanneer je een mooie woning hebt gevonden, en je koopt deze woning, dan wordt er een overeenkomst met alle gemaakte afspraken gesloten met de verkoper. We hebben het dan niet direct over een koopcontract, maar over een voorlopige koopovereenkomst. Deze overeenkomst kan niet zomaar ontbonden worden, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel. In deze voorlopige koopovereenkomst staat ook vastgelegd dat je 3 dagen bedenktijd hebt volgens de wet. Dit wil zeggen dat je binnen deze 3 dagen het recht hebt om de overeenkomst te ontbinden zonder dat je hiervoor kosten moet betalen. Het is belangrijk om te weten dat deze 3 dagen bedenktijd uitsluitend geldig is voor de koper en niet voor de verkoper. Daarnaast kunnen mensen die handelen vanuit de naam van een onderneming geen aanspraak maken op de wettelijke bedenktijd. Deze is uitsluitend bedoeld voor particuliere kopers.
Alleen voor tot bewoning bestemd onroerend goed
De wettelijke bedenktijd is niet van toepassing bij de aankoop van garageboxen of bijvoorbeeld winkelpanden, ook niet wanneer deze worden aangekocht door een particulier. De 3 dagen bedenktijd is alleen van toepassing bij de aankoop van onroerend goed dat bestemd is voor bewoning.