Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is een waarborgsom?

De waarborgsom komt in beeld wanneer de voorlopige koopovereenkomst van een woning definitief is geworden. De koper kan dan verplicht worden om een bedrag van ongeveer 1/10 van de aankoopsom vooraf te betalen. Het precieze bedrag staat al vermeld in de voorlopige koopovereenkomst, als zijde de boetebepaling. Wanneer de koper uiteindelijk toch besluit de woning niet te kopen, dan krijgt de verkoper toch dit bedrag gestort. Het is een soort zekerheid voor de verkoper dat deze, ook wanneer de woning toch niet verkocht wordt, wel iets ontvangt. Dit bedrag wordt de waarborgsom genoemd.

Pas na het definitief worden van het koopcontract

De waarborgsom hoeft pas te worden voldaan wanneer het koopcontract definitief is. Dit wil zeggen dat de wettelijke bedenktijd van drie dagen verstreken moet zijn. Wanneer je niets meer te maken hebt met de ontbindende voorwaarden moet er een waarborgsom worden voldaan. Dit kan echter pas wanneer de overdracht van het huis heeft plaatsgevonden, omdat de bank dan pas het geld beschikbaar zal stellen. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. Echter, deze problemen kunnen worden opgelost door de waarborgsom te laten afgeven door een bankgarantie. Deze moet dan uiteraard wel aangevraagd en toegekend zijn.

Na de overdracht

Er wordt wel eens gedacht dat je de waarborgsom weer terug ontvangt wanneer de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden. Echter, deze informatie klopt niet. Er kunnen twee zaken gebeuren met de waarborgsom. Op de eerste plaats kan het zijn dat deze wordt verrekend met het bedrag dat nog moet worden betaald voor de woning. Op de tweede plaats kan het zo zijn dat de waarborgsom komt te vervallen. Dit is het geval wanneer de waarborgsom is afgegeven door de bankgarantie.