Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is een koopakte?

De koopovereenkomst die gesloten wordt wanneer je een woning wilt gaan kopen geeft je het recht om je nog te bedenken binnen drie dagen. De koopovereenkomst wordt ook wel een koopakte genoemd. Zolang de wettelijke bedenktijd van drie dagen nog niet voorbij is wordt er gesproken van een voorlopige koopakte. Daarnaast kan er ook worden gesproken van een notariële koopakte of een onderhandse koopakte. De voorlopige koopakte wordt definitief wanneer je je niet bedenkt binnen de wettelijke termijn.

Bescherming door inschrijving

Wanneer de wettelijke bedenktijd van drie dagen is verstreken, en de koopakte definitief is, dan wordt deze in de openbare registers ingeschreven. Een inschrijving in deze openbare registers biedt de koper een half jaar bescherming tegen levering aan een hoger biedende koper. De inschrijving biedt tevens bescherming tegen een faillietverklaring van de betreffende verkoper.

De hypotheek gaan regelen

Als je de voorlopige koopakte hebt ondertekend, dan kun je hiermee direct naar de hypotheekverstrekker gaan om de hypotheek te gaan regelen. Als de hypotheek rond is, dan wordt je direct eigenaar van de woning. In dit geval wordt er een zogenaamde transportakte opgesteld. Deze akte wordt ook weer ingeschreven in de openbare registers.