Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is courtage?

Courtage is een dure benaming voor de kosten die je aan een makelaar moet betalen wanneer je gebruik hebt gemaakt van zijn diensten. Een makelaar kan je helpen bij het aankopen van een woning of bijvoorbeeld bij het verkopen van je woning. Dit doet een makelaar uiteraard niet gratis. Het bedrag dat voor deze service in rekening wordt gebracht wordt courtage genoemd.

Variabele of vaste courtage
Er is een basisregel die betrekking heeft op de hoogte van de courtage. We hebben het dan over 1,85% van het aankoopbedrag van een woning. Dit percentage is nog exclusief BTW. Echter, makelaars zijn niet verplicht zich aan dit basisbedrag te houden. Tot het jaar 2001 was er in de makelaardij geen vrije markt wegens bescherming van de overheid. Echter, na dit jaar hebben veel makelaars besloten zich niet meer aan de standaard courtageregel te houden. Hierdoor kan het percentage dat voor de courtage wordt berekend nu hoger of lager liggen. Daarnaast zijn er nu ook makelaars die een vaste courtage berekenen, ongeacht de aankoopsom van de woning.

Informeer jezelf over courtage
Doordat er nu een vrije markt in de makelaardij is ontstaan zijn er ook grote verschillen in de courtage ontstaan. Er zijn grote prijsverschillen merkbaar. Het is dan ook zeer aan te raden om bij het inschakelen van een makelaar te kijken naar de courtage die deze zal gaan berekenen. Wellicht ben je aanzienlijk voordeliger uit wanneer je voor een andere makelaar kiest.