Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat betekent een woning “vrij op naam” kopen

Een woning kopen kan onder verschillende condities. In verreweg de meeste gevallen koop je een bestaande woning onder de conditie kosten koper (k.k.) en koop je een nieuwbouwwoning onder de conditie vrij op naam (v.o.n.). Overigens kan een verkoper een bestaande woning ook wel aanbieden onder de conditie vrij op naam. In de regel is het kopen van een woning vrij op naam aantrekkelijker dan op basis van kosten koper.

Verschil kosten koper en vrij op naam

Wanneer je een huis koopt onder de conditie kosten koper, dan moet je als koper rekening houden met extra kosten die nog bovenop de vraagprijs van de woning komen. Het gaat dan om kosten voor het inschrijven van de koopakte in de openbare registers van het kadaster, om de overdrachtsbelasting/BTW en om de notariskosten voor de hypotheekakte. Deze kosten kunnen nog aardig oplopen en een koper moet er dan ook rekening mee houden dat de prijs van de woning door deze kosten nog verder wordt opgeschroefd. Wanneer je een woning koopt onder de conditie vrij op naam, dan komen deze kosten niet voor jouw rekening. Je weet dan zeker dat je geen extra kosten meer hoeft te betalen bovenop de prijs van de woning.

Een bestaande woning vrij op naam

Vrij op naam kopen is natuurlijk aantrekkelijker dan kopen onder de conditie kosten koper. De verkoper van een bestaande woning kan ervoor kiezen zelf alle bijkomende kosten voor de rekening te nemen en de woning dus vrij op naam aan te bieden. In de praktijk gebeurt dit zelden, maar de ervaring leert wel dat de woning dan sneller verkocht wordt.