Wat is de Vereniging van Eigenaren
Een lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren is in sommige gevallen een verplichting. Wanneer je een appartement koopt, dan ben je verplicht om lid te worden van de VvE van het complex. Het onderhoud van het gebouw en het uitvoeren van eventuele veranderingen of reparaties worden via de VvE geregeld. Zo ben je, samen met de andere leden van de Vereniging van Eigenaren, dus verantwoordelijk voor tenminste het regulier onderhoud van het pand.
Wat doet een VvE?
De Vereniging van Eigenaren heeft eigenlijk het beheer van alle delen die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Hierbij valt onder meer te denken aan de ontvangsthal, het trappenhuis, de gevel, technische installaties, de lift, de fundering en het dak. Alles wat wel bij het pand hoort maar geen eigendom van één koper is valt onder de VvE. Dit betekent dus vanzelfsprekend dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je eigen woning en bijvoorbeeld je balkon. Alles wat jij individueel koopt, en waar jij dus het alleenrecht op hebt, is ook jouw individuele verantwoordelijkheid. In een zogeheten splitsingsakte wordt vastgelegd hoe de kosten worden verdeeld. Hierin wordt tevens een modelreglement opgenomen en is plaats voor een eventueel huishoudelijk reglement.
Waarom is lidmaatschap verplicht?
Wanneer je een appartement koopt, dan koop je eigenlijk een stukje van het gebouw waar het appartement zich in bevindt. Je hebt vanzelfsprekend het alleenrecht op dit gedeelte van het gebouw. Echter, bij de koop van het appartement koop je eigenlijk ook het recht op het gebruiken van de gemeenschappelijke ruimten. Dit moet ook eigenlijk wel, want in verreweg de meeste gevallen moet je door een gemeenschappelijke ruimte bij je eigen woning komen. Alles wat openbaar is, is dus eigenlijk voor een deel van alle woningeigenaren binnen het gebouw. Het mag niet zo zijn dat een enkele koper nooit meebetaalt aan onderhoud. Daarom wordt dit door de VvE geregeld en is lidmaatschap dus verplicht.