Wat is overdrachtsbelasting?
De overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen over de koopsom van een woning bij het overdragen. Het percentage overdrachtsbelasting dat betaald moet worden is door de jaren heen veranderd. Zo ging het aanvankelijk om 5%. Hierna werd de overdrachtsbelasting verhoogd naar 6%, waarna het werd verlaagd naar 2%. Dit gebeurde in 2011. De overdrachtsbelasting wordt door de verkoper betaald wanneer de woning vrij op naam wordt verkocht. Als de woning onder de conditie kosten koper wordt verkocht, dan moet de overdrachtsbelasting worden betaald door de koper.
De welbekende 10%
Ouders willen hun kinderen behoeden voor financiële ellende. Als een kind een huis wil gaan kopen, dan horen we erg vaak dat de ouders adviseren rekening te houden met 10% extra kosten wanneer er een huis wordt aangekocht op basis van kosten koper. Dit is niet heel gek, want veel ouders die zelf een woning bezitten hebben deze gekocht in de tijd waarin de overdrachtsbelasting nog 5 of 6% bedroeg. In dat geval moest men inderdaad rekening houden met extra kosten van zo’n 10% van de aankoopsom van de woning. Echter, de overdrachtsbelasting is flink verlaagd. Je hoeft dus niet meer rekening te houden met 10% aan extra kosten bij een aankoop onder kosten koper, maar met slechts zo’n 6%.
Verplicht
Veel kosten kun je nog drukken als je koopt onder de voorwaarde kosten koper. Echter, aan de overdrachtsbelasting kun je helemaal niets veranderen. Je moet het betalen, en het is een vast percentage over de totale aankoopsom van de woning. Wil je echt geen overdrachtsbelasting betalen? Dan zal je een woning vrij op naam moeten kopen.