Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat betekent “onder bod zijn”?

Als u op zoek gaat naar een koopwoning, dan wilt u natuurlijk eigenlijk niet meer gaan kijken bij woningen die al vrijwel zeker verkocht zijn. Echter, dit is wel degelijk mogelijk. Een makelaar kan nog steeds een bezichtiging van een woning inplannen, terwijl hij of zij weet dat er al een serieuze gegadigde voor de woning is (die reeds een bod heeft uitgebracht). De makelaar zal dan aangeven dat de woning ‘onder bod’ is. Dat wil zeggen dat de huidige bieder de woning formeel nog niet heeft gekocht, maar de makelaar wel heeft gevraagd geen transacties met anderen te bevorderen.

Waarom wel bezichtigen?

Een makelaar is het verplicht om aan te geven wanneer een woning onder bod is. Hieruit is af te leiden dat de kans dat de woning verkocht wordt toch wel aanzienlijk is. Toch mag de makelaar de bezichtigingen gewoon door laten gaan. Dat is ook logisch, want de woning is formeel nog niet verkocht. Ook een gegadigde die zeer geïnteresseerd is kan uiteindelijk nog altijd van de koop afzien, omdat de financiering niet rond te krijgen is. U kunt daarom de woning nog steeds gaan bezichtigen. Het is enkel aan te raden om er vanuit te gaan dat de woning aan een ander verkocht wordt. Dit voorkomt een hoop teleurstelling.

Als de ander de financiering niet rond krijgt

Eenvoudig gezegd betekent ‘onder bod’ eigenlijk dat de woning onder voorbehoud van de benodigde financiering is verkocht. Dit betekent dus ook dat de woning weer terug op de markt komt wanneer de koper de financiering niet rond krijgt. Is het huis onder bod uw droomhuis? Dan is het dus nog zeker de moeite waard om het in de gaten te houden. Het kan nog steeds van u worden, maar verheug u er niet teveel op zolang het onder bod staat.

Wilt u een woning bezichtigen die momenteel ‘onder bod’ is?

De verkopende makelaar kan u vertellen of er nog enige vorm van ‘speelruimte’ is en een bezichtiging met u plannen, dan wel uw gegevens (als mogelijk geïnteresseerde) noteren voor het geval de verkoop van de woning alsnog niet doorgaat. Wordt u bijgestaan door een aankoopmakelaar? Dan kan uw aankoopmakelaar namens u informeren bij de verkopende makelaar.