Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is Nationale Hypotheekgarantie

De Nationale Hypotheekgarantie, ook wel de NHG, maakt het mogelijk om de aankoop van een woning volledig te financieren. Deze landelijke regeling biedt namelijk de mogelijkheid om een hoger hypotheekbedrag te krijgen. De NHG is er niet alleen om een hogere hypotheek mogelijk te maken, maar deze biedt ook een garantie wanneer je door omstandigheden in de problemen raakt bij de aflossing. Hierbij valt te denken aan het verlies van inkomsten door werkloosheid, gezondheidsproblemen of een echtscheiding.

Financiële problemen die niet verwijtbaar zijn

Financiële problemen kunnen door de meest uiteenlopende zaken ontstaan. Deze oorzaken zijn in twee soorten op te delen; verwijtbaar en niet verwijtbaar. Wanneer je in de financiële problemen komt, en je daardoor aflossingsproblemen ontwikkelt, dan wordt er gekeken of het gaat om verwijtbare of niet verwijtbare aflossingsproblemen. Makkelijk gezegd wordt beoordeeld of jij schuld hebt aan het ontstaan van de problemen. Een echtscheiding, een gezondheidsprobleem of werkloosheid na het krijgen van ontslag worden gezien als niet verwijtbaar. Verslavingen en het doen van onverantwoorde aankopen worden gezien als verwijtbaar. Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen, dan worden de lasten kwijtgescholden wanneer de oorzaak ligt in een niet verwijtbare oorzaak.

Een lagere rente met de NHG

Met de NHG kun je dus een hogere hypotheek afsluiten en worden de hypotheeklasten kwijtgescholden bij niet verwijtbare aflossingsproblemen. Daarnaast profiteer je in de regel van een lagere hypotheekrente met de Nationale Hypotheekgarantie. Dit komt omdat deze garantie ervoor zorgt dat de geldverstrekker aanzienlijk minder risico loopt. Gemiddeld betaal je daardoor 0,2% minder rente. Overigens moet de Nationale Hypotheekgarantie wel aangevraagd worden. De hypotheekverstrekker is verantwoordelijk voor het behandelen van de aanvraag.