Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat betekent kosten koper en kosten huurder?

Bij het kopen van een woning kan je te maken krijgen met de zogenaamde kosten koper, ook wel aangeduid als k.k., en als huurder van een (koop)woning krijg je weer met andere kosten te maken. Waar moet je nu rekening mee houden als het om extra kosten gaat?

Kosten koper

Wanneer je een woning koopt waarbij je te maken hebt met kosten koper, dan betekent dit eigenlijk dat alle kosten die worden gemaakt bij de overdracht van de woning voor jouw rekening komen. Als je een bestaande woning koopt krijg je doorgaans te maken met deze kosten koper, zodat de verkoper van de woning niet verantwoordelijk is voor het betalen van deze kosten. Echter, als je een nieuwbouwwoning koopt krijg je in de regel te maken met ‘vrij op naam’, of ‘v.o.n.’ in plaats van de kosten koper. Dit betekent dat je geen extra kosten betaalt. De kosten koper zorgen voor een verschil in de vraagprijs van een woning en de verkoopprijs die je uiteindelijk voor de woning betaalt. De kosten bestaan uit de notariskosten, kosten voor de akte van overdracht en de akte van inschrijving, eventuele kosten voor onderzoek in het kadaster, de overdrachtsbelasting en de leveringskosten. Er kunnen nog extra kosten bijkomen, zoals bijvoorbeeld afsluitprovisie, kosten voor een taxatierapport of bijvoorbeeld een bouwkundige keuring.

Kosten koper berekenen

Tegenwoordig kun u makkelijk online de “kosten koper” berekenen.

Kosten huurder

De kosten huurder kunnen ook per situatie verschillen. Over het algemeen moet je rekening houden met inschrijfkosten, administratiekosten, doorberekende contractkosten. Daarnaast is het in de meeste gevallen nodig een volledige maand huur extra te betalen als zijde borg. Dit bedrag krijg je weer terug wanneer je de huur opzegt en je je in de tussentijd aan de regels hebt gehouden. Ook voor de huurder kunnen er extra kosten op de bovengenoemde kosten komen. Hierbij valt te denken aan eventuele kosten voor het opstellen van het huurcontract of voor de sleuteloverdracht. Dit zijn over het algemeen relatief lage kosten.