Wat is een hypotheek oversluiten?
Het oversluiten van de hypotheek kan een verstandige keuze zijn, maar het kan ook nadelige gevolgen hebben. Bij het oversluiten van een hypotheek wordt de oude hypotheeklening afgelost en ga je een nieuwe aan. Dit kan gunstig zijn wanneer de rentevaste periode bijna afloopt en je een hypotheekvorm kunt afsluiten die een lagere rente of andere voordeligere voorwaarden heeft. Echter, als de rentevaste periode nog niet afloopt, dan zal de bank zogenaamde boeterente in rekening brengen, en hier word je niet blij van.
De voordelen van oversluiten
Er zijn meerdere voordelen te noemen als het gaat om het oversluiten van de hypotheek. Zo ontstaat er meer financiële ruimte voor uitgaven, wordt de hypotheekvorm verbeterd, zijn de nieuwe voorwaarden beter en kun je flink besparen op de rente. Je kunt meer rentezekerheid realiseren, zodat je de garantie op een lagere rente hebt. Ook met het oog op de belasting kan oversluiten aantrekkelijk zijn. De eventuele boeterente is aftrekbaar en ook de oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar.
Het grootste nadeel van oversluiten
Oversluiten kent ook zeker nadelige gevolgen, vooral met het oog op de financiën. Je krijgt namelijk te maken met extra kosten die je niet zou hebben als je niet over zou sluiten. Denk aan afsluitkosten ter waarde van (meestal) 1% van het totale bedrag aan hypotheek en de boeterente, die behoorlijk op kan lopen. Echter, zoals gezegd zijn deze wel aftrekbaar. Dan krijg je nog te maken met notariskosten. Je moet dan toch rekenen op een bedrag van gemiddeld 1400 euro. Dan nog de taxatiekosten, want bij het oversluiten wordt er in de meeste gevallen een nieuw taxatierapport verwacht. Een makelaar zal in de meeste gevallen tussen de 0,1 en 0,2% van de getaxeerde waarde in rekening brengen.