Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Hoofdelijke aansprakelijkheid heeft betrekking op alle personen die aansprakelijk worden gesteld wanneer er schulden zijn of een bepaalde lening niet wordt betaald. Als je een hypotheek gaat afsluiten, en de koopakte wordt uiteindelijk door meerdere personen getekend, dan is het ook nodig om te tekenen voor hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil je ontslagen worden van je hoofdelijke aansprakelijkheid, bijvoorbeeld na een echtscheiding, dan moet hiervoor een verzoek worden ingediend bij de bank.

Bij financiële problemen

Als er financiële problemen ontstaan, dan moet er iemand aansprakelijk worden gesteld om de financiële verplichtingen te voldoen of om de schulden op te lossen. Uiteindelijk moeten bijvoorbeeld de hypotheeklasten toch worden voldaan. Je hebt hier vooral mee te maken wanneer je geen hypotheekgarantie hebt, of wanneer er sprake is van verwijtbare financiële problemen. Dan worden de personen aansprakelijk gehouden die hiervoor hebben getekend. Zij zijn dan hoofdelijk aansprakelijk.

Van hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen worden

Alleen de bank kan ervoor zorgen dat je van de hoofdelijke aansprakelijkheid wordt ontslagen. Echter, dit krijg je zeker niet eenvoudig voor elkaar. Het is belangrijk om alle afspraken vast te laten leggen bij de notaris. Hierbij valt dus ook te denken aan hoe het geregeld wordt na de echtscheiding. Het is namelijk zo dat als je ex-partner na de echtscheiding voor financiële problemen komt te staan, de bank nog steeds bij jou kan komen als je hoofdelijk aansprakelijk bent. Een echtscheiding betekent dus niet vanzelfsprekend dat je ontslagen wordt van de hoofdelijke aansprakelijkheid.