Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is erfpacht?

Je krijgt met erfpacht te maken wanneer de woning die je koopt niet op eigen grond staat. Je koopt de woning wel, maar door erfpacht te betalen huur je eigenlijk de grond waarop de woning staat erbij. De grond om het huis heen is dus eigenlijk niet van jou. In veel gevallen is het mogelijk de erfpacht af te kopen, waarna je wel eigenaar van de grond bent. Je kunt er ook voor kiezen de canon van de erfpacht gewoon te betalen per jaar, maar hier zitten behoorlijke nadelen aan. Het is dus verstandig de erfpacht af te kopen als je er de mogelijkheid toe hebt.

De afkoop meefinancieren

Bij erfpacht betaal je dus jaarlijks een vergoeding voor het grondgebruik van de grond waar de woning zich op bevindt. Deze vergoeding wordt het erfpachtcanon genoemd. Als je de erfpacht afkoopt, dan is wordt de grond je eigendom en heb je het recht ermee te doen wat jij wilt. Soms kun je een erfpacht slechts voor een bepaalde tijd afkopen, maar in de meeste gevallen kun je de erfpacht voorgoed afkopen als er de mogelijkheid tot afkoop bestaat. In dit geval betaal je eenmalig een bedrag voor het kopen van de grond waar het huis op staat. Deze afkoopsom is kun je meefinancieren in je hypotheek.

Nadelen van erfpacht en erfpacht afkopen

Is het niet mogelijk om de erfpacht af te kopen? Denk dan goed na of je de woning dan wel wilt kopen, want er zitten behoorlijke nadelen aan erfpacht. De vergoeding die je betaalt voor de grond wordt niet stopgezet als je de hypotheek helemaal hebt afgelost. Stel dat je woning vrij is na dertig jaar, dan moet je nog steeds de erfpachtcanon blijven betalen. De hoogte van dit bedrag is variabel en kan dus behoorlijk stijgen zonder dat je hier invloed op kan uitoefenen. Gemeenten kunnen voorwaarden in het erfpachtcontract opnemen die zeer nadelig kunnen zijn voor de eigenaar van de woning die op de grond staat. Zo kun je voor extra kosten komen te staan wanneer je een uitbouw wilt realiseren.