Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat is een eigenwoning forfait?

Een eigenwoning forfait werd in het verleden het huurwaardeforfait genoemd. In de jaren ’90 werd de naam aangepast naar eigenwoning forfait. Het gaat hier om een bedrag dat door de belastingdienst wordt gezien als zogenaamde fictieve inkomsten die je uit je eigen koopwoning haalt. Het gaat daarmee om een bedrag dat bij je eigen belastbare inkomen wordt opgeteld als zijnde extra inkomen. Zoals gezegd gaat het om een fictief inkomen en dit wil zeggen dat het geen ‘echt’ inkomen is. Je krijgt het niet op je bankrekening bijgeschreven. Eigenlijk kan het eigenwoning forfait daarom het best gezien worden als een bedrag dat je betaalt in ruil voor het woonplezier dat je uit je eigen woning haalt.

Je woning is geld waard

De belastingdienst heeft altijd interesse in je bezittingen en de waarde van deze bezittingen. De belastingdienst verdient dat ook graag aan jou als je een hypotheek hebt afgesloten en een eigen woning gaat kopen. Bij het kopen van de woning betaal je immers overdrachtsbelasting. Dit is echter niet voldoende. Je krijgt ook nog te maken met het eigenwoning forfait. Je woning is een waardevol bezit en wordt daarom gezien als fictief inkomen. Voor de belastingdienst is jouw koopwoning een serieuze bron van inkomsten, en dat betekent dat je er belasting over moet betalen. Dit bedrag is het eigenwoning forfait.

Hoe denkt de belastingdienst?

Er zijn maar bijzonder weinig mensen blij met de belastingdienst. Daar kunnen we heel kort over zijn. Toch, we hebben er allemaal mee te maken en we moeten allemaal belastingaangifte doen. Je komt dus ook echt niet onder het eigenwoning forfait uit als je een woningbezitter bent. De belasting laat je dit bedrag betalen vanuit de gedachte dat je geen huur hoeft te betalen voor je woning en dat je je woning (of een deel ervan) zou kunnen verhuren om extra inkomsten mee te genereren.