Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een woning

Vanaf 1 september 2003 heeft iedere koper het recht zich te bedenken over het aankopen van een woning. De wettelijke bedenktijd is drie dagen. Onder deze drie dagen moeten zich minimaal twee werkdagen bevinden, waardoor de wettelijke bedenktijd wat langer uit kan vallen in de praktijk. Tijdens deze bedenktijd heeft een koper het recht om de koop van de woning niet door te laten gaan zonder dat hier kosten aan zijn verbonden. Na het verlopen van de wettelijke bedenktijd wordt het voorlopige koopcontract definitief.

Alleen voor particulieren

De wettelijke bedenktijd is in de wet opgenomen om particulieren te beschermen. Voordat de wettelijke bedenktijd er was voelden particulieren een grote druk om een woning te kopen waar zij hun oog op hadden laten vallen. Dit had alles te maken met het feit dat een andere koper de woning eerder kon kopen. Er was dus vaak enige haast geboden bij het kopen van een woning, waardoor er ook geregeld verkeerde beslissingen werden genomen. De wettelijke bedenktijd heeft hier een einde aan gemaakt. Tijdens de wettelijke bedenktijd is er een voorlopige koopovereenkomst actief. De woning mag in die tijd niet door een ander worden gekocht. De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor particulieren en wordt alleen toegepast bij het aankopen van panden die voor bewoning bedoeld zijn.

Een langere bedenktijd

Een kortere bedenktijd is in geen geval toegestaan. Dit komt omdat deze periode bij de wet is vastgelegd, en het gaat hier om een dwingend recht aan de kant van de koper. Echter, er zijn situaties waarin een langere bedenktijd zeer gewenst is. Wanneer de verkoper akkoord is met een langere bedenktijd is er geen enkel probleem. Een langere bedenktijd kan dus worden aangegaan wanneer beide partijen hiermee akkoord gaan.