Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Huurwoning 

Huurwoning

Een huurwoning is een huis dat wordt gehuurd van de eigenaar. De huurder is de bewoner. Deze is dus verschillend van de eigenaar van de woning. Tijdens het huren van een woning wordt er een huurcontract aangegaan waarin regels staan waar beide partijen zich aan moeten houden. Bij het opzeggen van een huurwoning wordt er meestal gebruik gemaakt van een opzegtermijn van een of twee maanden. De huurder zorgt voor het binnen onderhoud en de eigenaar zorgt voor het buitenonderhoud.

Veranderingen huurwoning

Aan een huurwoning mag vaak niks veranderd worden. Wanneer er wel wat veranderd wordt zonder de toestemming van de eigenaar moet de woning weer in oude staat teruggebracht worden. Oude staat wil zeggen: hoe het huis eruit zag bij het ingaan van het huurcontract.

Groepen huurders vormen bewonerscommissies. Hiermee kunnen zij proberen om inspraak te krijgen bij de woningcorporaties over bijvoorbeeld veiligheid, comfort en de huurprijs van de woning.

Vrije sector woningen

Er zijn woningen die zich in de vrije huursector bevinden. Hierbij heeft de eigenaar meer vrijheid bij het bepalen van de huurprijs en de huurverhoging. De verhuurder mag dus vragen wat hij wil. De huurder mag wel binnen en half jaar na het aangaan van het contract de huurcommissie vragen om de woning te boordelen. De huurcommissie kijkt dan of de huur niet te hoog is.

Gereguleerde sector woningen

Er is ook een gereguleerde huursector. In deze sector mag de huur niet hoger zijn dan overeenkomt met de kwaliteit van de woning. Ook geldt er een maximaal huurverhogingspercentage in deze sector. Vooral woningcorporaties maken deel uit van deze sector.

Scheefwonen

De term scheefwonen wordt gebruikt als een huurprijs laag is vergeleken met het inkomen van de huurder. In de gereguleerde woonsector mag er een huurverhoging plaatsvinden op grond van het inkomen van de huurder. Maar de huur mag niet hoger worden dan overeenkomt met de kwaliteit en de schaarste van de woning. Ook moet 90% van de woningen uit deze sector worden toegewezen aan gezinnen/huishoudens met een laag inkomen.