Uw huis verkopen?

Vergelijk verkoopmakelaars

Een ander huis kopen?

Vergelijk aankoopmakelaars

Makelaar vinden

Bent u op zoek naar een makelaar, bijvoorbeeld voor het verkopen van uw huis of het kopen van een ander huis? Makelaar Overzicht toont een overzicht van makelaars in iedere Nederlandse gemeente.

  • Meer dan 5000 makelaars geïndexeerd
  • Eenvoudig een makelaar vinden
  • Bekijk contactgegevens en reviews
  • Indien gewenst: makelaars vergelijken

Wat betekent “een optie op een woning”

Een optie nemen op een woning, wat betekent dat nu eigenlijk? Makkelijk gezegd betekent het dat je wel je interesse hebt getoond in een koopwoning, maar dat je er toch nog even over wilt nadenken. Wanneer je een optie op een koopwoning neemt, dan heb je het recht om binnen een vaste periode aan te geven dat je het huis wel of niet wilt kopen. In deze periode mag de woning niet worden verkocht aan een andere partij. De koop van de woning vindt plaats wanneer je de optie licht. Er zijn wel kosten verbonden aan het nemen van een optie op een woning. Hierdoor verschilt het nemen van een optie van de wettelijke bedenktijd, waarbij je geen kosten maakt als je besluit de woning toch niet te kopen.

Wat staat er vermeld in de aankoopoptie?
Als je een optie op een woning neemt, dan wordt er een overeenkomst opgesteld van deze optie. Deze overeenkomst wordt ook wel de aankoopoptie genoemd. In deze overeenkomst staan tal van zaken vermeld, zoals de persoonlijke gegevens van zowel de koper als de verkoper, de prijs van de optie en de termijn die voor de optie wordt aangehouden, de gegevens van de woning die het betreft, de voorwaarden die betrekking hebben op het lichten van de optie en voorwaarden die betrekking hebben op de verkoop wanneer de optie wordt gelicht. Het is belangrijk dat zowel de kandidaat koper als de verkoper zich kan vinden in de gemaakte afspraken die worden beschreven in de aankoopoptie.

Wat zijn je rechten?
Je hebt bepaalde rechten wanneer je een optie neemt op een koopwoning. De optie geeft je het recht om na te denken over de aankoop van de woning zonder dat er risico bestaat dat de woning aan een ander wordt verkocht. Je hebt dus het alleenrecht om de woning te kopen in de periode waarin je een optie hebt. Een optie is er om tijd te winnen waarin je bijvoorbeeld kunt nagaan of je de hypotheek wel rond krijgt, of je de woning inderdaad wel wilt, om te overleggen met eventuele andere gezinsleden die betrokken zijn bij de aankoop van een woning en om meer informatie over de woning te verzamelen.